Opstart af virksomhed – lån eller bootstrapping?

0
3309
Startup

Der er mange ting, du er nødt til at overveje, når du skal starte en virksomhed op. Nogle af de helt fundamentale ting har du helt sikkert styr på, for det er nok dem, der har fået dig hertil, hvor du er nu. Disse tæller for eksempel hvad konceptet er, hvor mange ansatte der er, hvilket produkt din virksomhed skal levere, og hvordan den skal brandes.

Alt dette er en god start. Men for at du skal kunne drive en virksomhed, der kører godt og har en god omsætning, er der en masse praktiske ting, som du skal have styr på. En af de helt essentielle af disse er økonomien.

Ingen virksomhed uden en sund økonomi

Der er to grundlæggende idéer bag det at drive din egen virksomhed. For det første vil du sikkert gerne forfølge din drøm om at lave lige præcis det, som du drømmer om.

For det andet vil du gerne tjene penge. Dette er drivkraften hos de fleste af dem, der passer et job, og således helt sikkert også hos dig. Du kan dog ikke forvente, at din virksomhed som helt nyopstartet nødvendigvis kommer til at skovle penge ind. Det kræver tålmodighed at blive rig på et nyt koncept. Men en sund økonomi er dog helt klart at foretrække helt fra starten af.

Sørg for en god startkapital

En sund økonomi bliver defineret af mange ting. Den vigtigste ting er nok, at der ikke er røde tal på bundlinjen. Det skal kunne løbe rundt, så alle kan få løn og alle de nødvendige udgifter kan finansieres.

Det kan du sørge for på forskellige måder. For eksempel kan du hyre en dygtig revisor til at sørge for, at udgifterne ikke lige pludselig løber løbsk, og at der er til det hele. Men du kan også sørge for, at din virksomhed har en ordentlig startkapital.

Den klassiske løsning: tag et lån

Det er nok usandsynligt, at du som privatperson ligger inde med det beløb, som der skal til for at starte en ny virksomhed op. Det koster nemlig penge, og også mange flere, end man måske lige går og tror. Derfor kan det være nødvendigt at søge om finansiering udefra.

Det kan du blandt andet få ved at tage et lån. Dette er en klassisk løsning, fordi den giver dig noget økonomisk råderum, uden at du skal gå på kompromis andre steder. Lånet tager du typisk hos dit pengeinstitut eller online, hvor det hele går lidt hurtigere og nemmere, men hvor renterne til gengæld er en smule højere. Her kan du vælge et låne et stort beløb til at poste i virksomhedens økonomi, eller du kan låne specifikt til bestemte udgifter, som du kommer til at få hen ad vejen. Læs mere på strakspenge.dk

Den modige løsning: bootstrapping gør dig uafhængig

Der kan være mange grunde til, at du ikke har lyst til at tage et lån. Måske har du en stor del af pengene selv, og vil gerne undgå at binde dig til andre via låneaftaler. Måske har du ikke økonomien til at kunne finansiere et lån, hverken nu eller i det lange løb.

Her kan du lægge en strategi, hvor du bootstrapper. Bootstrapping er inden for iværksættermiljøet slang for at starte en virksomhed eller et koncept op selv uden nogen ekstern finansiering. Det gør du i bund og grund ved at skære alle udgifter helt ind til benet; du bruger kun de penge, som er absolut nødvendige, og du lægger rigtig meget tid og energi i projektet selv. Når det begynder at gå godt, kan du løsne støvlen en smule ad gangen.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her