En god søvn er essentiel for succes som iværksætter

0
2970
Nok søvn

Vi vil her tage et kig på, hvorfor det er så vigtigt, at man får en god nats søvn, når man er iværksætter.

Det at sove er noget af det vigtigste for at bevare et godt helbred og at være i mental topform hver eneste dag. Hvis ikke man sover godt, kan man risikere at være ufokuseret den efterfølgende dag, og det kan påvirke ens arbejdsindsats. Det er vigtigt, at man får sovet godt, når man er iværksætter, for hvis ikke man gør det, risikerer man at stå i en situation, hvor man er ufokuseret og mangler gennemslagskraft i sit arbejde. Der er ikke noget værre, end hvis man har en lang arbejdsdag foran sig, og at man ikke kan komme igennem den, fordi man er træt.

Derfor er det så vigtigt at få en god nats søvn

Der er kommet mere og mere forskning inden for søvn og den store betydning, det har for helbredet. Forskningen er kommet frem til resultater, der viser, at hvis man får en dårlig nats søvn over en længere periode, kan det skabe et væld af sygdomme. Disse tæller blandt andet depression, overvægt og type 2 diabetes. Forklaringen skal findes i, at når vi sover, slukkes hjernesystemerne, der holder os aktive i løbet af dagen. Det betyder eksempelvis, at vores stresshormoner reduceres. Omvendt stiger de hormoner, som har med vores kroppes opbygning og ikke mindst restitution at gøre. I dag ved man, at koncentrationen nedsættes i hjernen under søvnen af ophobede signalstoffer. Det gør, at kroppen justerer sig selv, mens den sover. Det medvirker til, at kroppen er klar til at starte fra 0 den efterfølgende dag, når den er udhvilet. Søvn er imidlertid ikke bare noget, der lige skal overstås, uden man tænker videre over det. Søvn er nemlig vigtig, fordi det er den gode og dybe søvn, din krop får, der gør, at du kommer til at være mere velfungerende den efterfølgende dag. En god nats søvn varer mellem syv til otte timer.

Man kan godt sove for længe

Det er ikke alle, der ved det, men udover at man selvfølgelig kan sove i for kort tid, kan man også sove for længe under dynen. Hvis man sover for kort, er der tale om under fem til seks timer pr. nat. Hvis man sover for længe, er der tale om mere end ni timers søvn pr. nat. Når man sover for længe eller kort, ser man, at det påvirker helbredet. En god nats søvn er vigtig for, at man kan føle sig udhvilet og velfungerende den efterfølgende dag, efter man har sovet. Er den slags ting ikke i orden, vil man stå i en situation, hvor man ikke kan fungere ordentligt som iværksætter.

Husk at mærke efter

Det er vigtigt, at du mærker efter. Det er nemlig muligt at sove i otte til ni timer og stadig føle, at man ikke har fået den rette mængde søvn. Det kan eksempelvis ske, fordi man sover uroligt om natten og ikke træder ind i den dybe søvntilstand, som er vigtig for kroppens restitution.

Hvis du har et problem i en længere periode, hvor du ikke kan få sovet, gør du klogt i at gøre dig overvejelser om, hvorfor det sker. Hvad er forklaringen bag? Kan det være, at der er noget, som går dig på, som påvirker din søvn?

Effekten af, at man får for lidt søvn

Der er mange måder, hvorpå man påvirkes negativt, hvis man ikke får sovet godt nok. Det kan foruden de tidligere nævnte – depression, overvægt og type 2 diabetes – også gå ind og påvirke dit humør i negativ forstand. Du vil hurtigere blive mere irritabel, du bliver mere anspændt, og så vil der opstå flere humørsvingninger i din hverdag. Din dømmekraft vil blive svækket, og du vil opleve at få svært ved at aflæse situationer og dermed handle rigtigt. Den slags er vigtig, når man er iværksætter.

Nogle gange er det også vigtigt, at man kan få tankerne ledt hen mod noget andet. Det kan eksempelvis ske ved, at man dyrker sex med sin partner. Problemet er bare, at når man døjer med søvnproblemer, nedsættes ens sexlyst. For nogle vil den ovenikøbet helt forsvinde. Det er også sådan, at de personer, der sover mindre end seks timer pr. nat, har større sandsynlighed for at blive overvægtige end personer, der får den rette mængde søvn på 7 til 9 timer.

Du vil også opleve en større sult. Din krop vil helt grundlæggende mangle energi, når de ikke får den rette mængde søvn. Energi er alfa og omega, når man er iværksætter og skal gøre tingene selv i virksomheden.

Langsommere reaktionsevne og mere stress

Din reaktionsevne vil også blive påvirket. Du vil helt grundlæggende være mere langsomreagerende i dit sind. Du vil ikke være lige så hurtig på aftrækkeren, og selvom det er en lille detalje, er det vigtigt at være skarp og ikke mindst klar i sindet. Det er man ikke, når man sover dårligt.

Du vil også blive mere stresset, når du sover dårligt. Men som iværksætter er det utroligt vigtigt at være rolig – og ikke stresset. Det går ikke, at man panikker over småting, da det vil påvirke virksomheden negativt. Det kølige overblik er at foretrække og redder dig fra mange negative situationer. Hvis du sover for lidt, vil der være flere stresshormoner i din krop. Det kan resultere i forhøjet blodtryk.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her