Det burde du vide om selskabsskat

0
3373
Person skriver på notesblog for regnskab

Hvis du lige har startet en virksomhed, kan det være svært at finde hoved og hale i, hvor meget der skal betales i skat, og hvordan den helt præcist skal betales. Du føler nok, at der flyver lige lovligt mange forskellige begreber og skattesatser rundt i luften.

Der er dog hjælp at hente, hvis man sætter sig ned og sætter sig ind i de vigtigste principper bag betalingen af selskabsskat.

De er et af de skatteområder, hvor man kan minimere sin skat mest, hvis man altså sætter sig grundigt ind i stoffet. Derfor kan det altså hurtigt tjene sig ind at bruge nogle timer på at forstå skattelovgivningen.

Grundlæggende om selskabsskat

For at forstå principperne bag selskabsskat, kan det være en god ide at sammenligne det med almindelig personskat. For det første betales personskat af alle de indtægter, du har, hvorimod selskabsskat kun betales af et selskabs overskud.

Derudover er skattesatsen for personskat en del højere end den tilsvarende sats for betaling af selskabsskat. Satsen for selskabsskat ligger i 2020 på 22 %, hvilket den har gjort lige siden 2016, efter den gradvist blev sænket fra 25 % i 2013.

Skatten af selskabets overskud betales som hovedregel to gange årligt i hhv. marts og november.

Fremførsel af underskud

Hvis du i et år har et underskud i din virksomhed, så skal du selvfølgelig ikke betale noget skat. Det stopper dog ikke der. Du kan nemlig fremføre dette underskud i et eventuelt overskud generet i næste skatteår.

På den måde får du altså modregnet skatten i det næste år, så du rimeligvis kun betaler skat af det samlede overskud for begge år.

Forskellen på selskabsskat og udbytteskat

Der er flere måder at flytte en del af dit selskabs overskud og over på din private konto. Den mest almindelige måde er ved at oprette dig som lønmodtager i firmaet. Derved kan du udbetale løn til dig selv, hvilket modregnes i selskabets overskud.

Samtidigt skal du dog være opmærksom på, at du selvfølgelig skal betale personskat af den løn, du udbetaler til dig selv. Afhængigt af dine personlige skatteforhold, kan du derfor blive beskattet relativt hårdt af dette. Det gælder særligt, hvis du udbetaler en så stor løn, at du skal betale topskat af en del af lønnen.

En alternativ måde at få udbetalt penge fra et selskab er ved at lade firmaet udlodde udbytte til firmaets ejere. Det beskattes nemlig ikke som personskat, men derimod som aktieindkomst. Dette beskattes med en skattesats på 27 % op til en årlig grænse på 55.300 kroner (2020), hvorefter det beskattes med en sats på 42 %.

Det kan derfor være en god ide at sætte dig ind i dine personlige skatteforhold, så du kan vurdere, om du kan slippe billigst i skat ved at udbetale løn eller udlodde udbytte. I den forbindelse er det formentlig en gode ide at konsultere dig med et revisionsfirma, hvis du ikke selv helt kan gennemskue, hvad der er bedst i lige netop din situation. Skatteoptimering kan være afgørende for, hvor meget du får i løn, så det kan hurtigt betale sig!

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her