Tag din advokat med på råd, inden du starter virksomhed

0
3449
Advokat

Du kan som udgangspunkt godt starte virksomhed uden at bruge en advokat – men det er ikke en god idé. En advokat er god at have ved hånden både før, under og efter opstarten af en egen virksomhed. Det gælder for eksempel i forhold til den praktiske del omkring stiftelse af en virksomhed. Men det gælder i endnu højere grad i forhold til rådgivning om de mange juridiske aspekter, der er forbundet med startup og drift af virksomhed.

Valg af virksomhedsform

Der findes en række forskellige virksomhedsformer, og der er fordele og ulemper forbundet med dem alle. Alene ved valget af virksomhedsform bør du rådføre dig med en advokat, så du er sikker på, at den pågældende virksomhedstype passer til den virksomhed, du ønsker at drive.

Mange parametre spiller ind, herunder økonomi, hæftelse, antallet af ejere, medarbejdere og hvilken type virksomhed, der er tale om. Det afhænger af, hvilke risici der er forbundet med at drive virksomheden, og i hvilken økonomisk og for eksempel familiemæssig situation, du står i.

Vælger du for eksempel at drive en enkeltmandsvirksomhed, vil proceduren ved oprettelsen være meget enkel. Til gengæld hæfter du fuldt ud, det vil sige med alt hvad du ejer privat, for virksomheden, herunder også for virksomhedens gæld.

Vælger du i stedet at drive et anpartsselskab, vil flere formalia skulle på plads. Du skal blandt andet lave stiftelsesdokument og vedtægter og indbetale en selskabskapital. Til gengæld hæfter du ikke for selskabet med dine private penge.

Andre virksomhedsformer kunne være interessentskaber, aktieselskaber, partnerselskaber og kommanditselskaber. Alle selskabsformer er underlagt forskellige regler i forhold til kapital, skat, kontrakter og hæftelse. Advokatrådgivningen kan derfor være altafgørende, allerede inden du starter virksomhed, så du sikrer, at du står bedst muligt.

Finansiering af opstart af virksomhed

Ved opstart af virksomhed skal der typisk bruges penge. Det afhænger blandt andet af, hvad du skal lave i virksomheden, om virksomheden skal leje lokaler, og hvordan firmaet skal markedsføres.

Du har typisk selv en opsparing, som du investerer i firmaet. Virksomheden kan derudover have behov for at tiltrække fremmedfinansiering, for eksempel i form af investeringer eller banklån. En advokat kan yde dig juridisk rådgivning i forhold til indhentelse af finansiering ved opstart af virksomheden, så du får den mest hensigtsmæssige økonomiske aftale. Det gælder, uanset om du starter en lille virksomhed eller en stor virksomhed.

Derudover kan advokaten også hjælpe dig med at skaffe kapital og udarbejde investeringsaftaler for dig. Det kan desuden være relevant og afgørende at få en revisor med fra starten, så økonomien ikke løber løbsk.

Skal du drive virksomhed som bibeskæftigelse, eller søger du arbejde ved siden af, er der også mulighed for at få dagpenge som selvstændig. Ligeledes er der visse virksomhedstyper, der kan opnå offentlig støtte og fondsmidler. Endelig er der mulighed for at prøve særlige investeringsformer såsom crowdfunding og crowdlending. Også dette kan advokaten rådgive dig om.

Kontrakter og rådgivning

Langt de fleste virksomheder skal have udformet kontrakter og samarbejdsaftaler umiddelbart ved opstart af virksomheden og ligeledes også i virksomhedens fremtid.

Er I mere end én virksomhedsejer, skal der laves en ejeraftale.

Får du leveret produkter eller materialer, skal der udarbejdes leverandørkontrakter.

Lejer du lokaler, skal der laves en lejeaftale.

Skal du hente kapital udefra, skal der laves investeringsaftaler.

Skal du ansætte medarbejdere, skal der laves ansættelseskontrakter.

For at opnå den optimale start for din virksomhed, er en advokat en uundværlig del af opstarten.

Det er ikke gratis at bruge advokat, og rygterne vil, at advokater kan være rigtig dyre. Det kan dog blive meget dyrere på den lange bane, hvis du ikke bruger advokat. Du kan begå uendeligt mange fejl eller lave mangelfulde kontrakter og selskabsdokumenter, og det kan blive dyrt. Betaling for advokatbistand kan vise sig at være en billig investering for at undgå katastrofale og dyre fejl.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her