Opstart af ny virksomhed – sådan får du pengene

0
3540
start-up

Hvis du går og tumler med iværksætterdrømme, og har planer om, at starte en virksomhed på egen hånd, er der en hel del overvejelser du skal gøre. En ting er nemlig at have lysten til at skabe noget på egen hånd, og evnerne til at lede en helt ny virksomhed på rette vej i en jungle af firmaer og organisationer, der alle kæmper for at opnå succes. En anden ting er, om man overhovedet har forudsætningerne for at kunne få stablet det hele på benene i første omgang. Hvis det skal kunne lade sig gøre, kræver det nemlig penge, og hvis man ikke selv er i besiddelse af en passende mængde fra starten, bliver man nødt til at søge alternative måder at skaffe dem på.

I resten af teksten vil vi forsøge at kigge lidt nærmere på, hvilke muligheder du har for at opnå kapital, således at du kan starte den virksomhed du går og drømmer om. Vi vil primært komme ind på de to mest nærliggende løsninger – investeringer og lån – og se på fordele og ulemper ved begge metoder.

Hvor mange penge får du brug for?

At starte sin egen virksomhed, er en kæmpe opgave og forpligtelse, der kræver fuld opmærksomhed og dedikation i samtlige af døgnets 24 timer. Mange undervurderer også, hvor mange penge der egentligt skal til for at kunne stable en virksomhed op på benene helt fra bunden, og ender derfor med at måtte dreje nøglen om før de for alvor er kommet i gang. Det er derfor vigtigt, at du inden du søger kapital eller optager et lån gør dig klart, hvor stor et beløb vi egentligt taler om.

Det første spørgsmål, du skal stille dig selv, er, hvor meget du er nødt til at tjene for, at du kan dække både virksomhedens udgifter såvel som dine private udgifter. Hvis du fx starter en butik kan omkostningerne hurtigt blive høje, når både husleje, varelager, personale med mere skal medregnes. At have kapital, der kan dække udgifterne i den første periode, hvor der både skal betales nogle beløb for at få sat hele virksomheden i gang, og der samtidig nok ikke kan forventes de store indtægter, er en nødvendighed for at projektet skal lykkes. Hvis ikke du selv er i besiddelse af den kapital, må du søge andre løsninger.

Muligheder for at opnå kapital

Hvis du har intentioner om at virksomhedsprojektet skal blive en succes, må du først gribe i egen lomme, og se om du kan dække noget af udgiften selv. Har du fx en opsparing eller friværdi i dit hus er det et godt sted at starte. Hvis du skal overbevise andre om, at dit projekt er værd at støtte, og at det med tiden kan blive en overskudsforretning, er det en god idé, at lægge nogle midler på bordet selv i første omgang.

Dernæst kan man kigge mod familie og venner. Selvfølgelig skal man aldrig låne så meget, at venner eller familiemedlemmer risikerer at måtte gå fra hus og hjem, men her vil der ganske givet være personer der tror på din vision og din vilje til at få det gennemført.

Du kan også forsøge dig med crowdfunding, hvor du kan præsentere din idé for fremmede, og håbe at de vil smide penge i bøssen, i håb om at det med tiden vil give mening.

Få en investor

En mulighed i forhold til at kunne få samlet de penge sammen der er behov for, er at se om ikke du kan finde en privat investor der vil poste penge i projektet. En sådan vil ofte være en person, der har penge til overs og ønsker at investere dem i noget. Hvis du ikke har sådan en i din omgangskreds, er det muligt, at finde mulige private investorer på nettet, hvor du kan kontakte dem og præsentere din plan.

Venture selskaber er også en mulighed. De fungerer sådan, at der rejses penge fra flere forskellige investorer, der dermed skaber et slags partnerskab. Venture selskaber er gerne ret risikovillige, hvorfor det bør være muligt at hente penge der, såfremt man har en idé, der er tilstrækkelig god og at man er i stand til at tale på vegne af den.

Lån pengene

Hvis du skal låne penge til at kunne starte din virksomhed, er det nærliggende at forsøge sig i banken i første omgang. Problemet med banken, set med iværksætter briller, er dog at chancen for at du bliver afvist er rigtig stor. Få virksomheder slipper gennem nåleøjet, da bankmændene som oftest ikke tager så mange chancer med nystartede virksomheder.

Det kan derfor blive en nødvendighed, at gå uden om banken, når du skal optage et lån. Der findes et hav af låneudbydere på nettet, der sjældent sætter de store krav til lånere, og hvor det derfor er en hel del nemmere at komme gennem det føromtalte nåleøje. Behandlingsprocessen når det kommer til lån på nettet er også ret hurtig, hvorfor det bør være muligt at strikke en god aftale sammen relativt hurtigt.

Et af problemerne med den slags lån er dog, at renten ofte er ret høj, og det er selvfølgelig noget man skal være opmærksom på inden man optager lånet. I den ombæring er det dog værd at huske på, at man heller ikke med sikkerhed kan vide, hvad banken eller evt. investorer vil forlange i rente, hvis de skal støtte projektet. Internetlån kan derfor sagtens vise sig, at være den rigtige løsning, når der skal sættet skub i dit virksomhedsprojekt.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her