Derfor skal du skrive dig på en andelsbolig venteliste

0
2600
Kvinde arbejder på computer i sin sofa

Andelsboligmarkedet boomer som aldrig før, og særligt i storbyerne i Danmark er andelsboligerne så populære, at det kan forekomme mere eller mindre umuligt at få fingre i en. Men der er nogle gode råd, du kan forsøge dig med, som potentielt kan give dig en chance for at score netop den andelsbolig, du drømmer om.

Hvorfor skal du skrive dig på en andelsbolig venteliste?

Rigtigt mange andelsboligforeninger bruger ventelister, når de skal afsætte deres andelsboliger. Det kan være en god løsning for både andelsforeningen, potentielle købere samt sælgere, fordi man ikke skal ud i at slå boligen op og håndtere et utal af mere og mindre seriøse henvendelser.

Derudover forhindrer opskrivning på en andelsbolig venteliste også sælger i at tage penge under bordet, hvilket ellers desværre er et meget stort problem, når der handles andelsboliger. Her kan andelshaveren nemlig ikke selv bestemme, hvem der skal have andelsboligen efter ham eller hende, og dermed giver det ikke noget rum for at sælge til højestbydende køber.

Der findes flere forskellige ventelister, og kriterier og betingelser er helt forskellige fra forening til forening. Det allerførste, du skal gøre, er derfor at hive fat i de andelsboligforeninger, du finder interessante og forhøre dig om, hvilke ventelister de har, og hvad betingelserne er for at blive skrevet op.

Interne og eksterne andelsbolig ventelister

Retningslinjerne for andelsbolig venteliste fastsættes i den enkelte forenings vedtægter. Det er også her, at en andelshaver vil kunne finde svar på, om han skal finde en køber på en intern eller en eksterne venteliste, og om andelshaveren selv kan vælge en køber til sin andelsbolig.

De interne andelsbolig ventelister er for de personer, der allerede er en del af foreningen, men som gerne vil have for eksempel en større andelsbolig, en stuelejlighed eller en mindre andelsbolig i samme forening. På den måde vil andelshavere i foreningen komme forreste i køen, hvis der udbydes en andelsbolig i foreningen, som matcher den pågældendes ønsker.

En eksterne andelsbolig venteliste er derimod for udefrakommende købere, der er interesserede i at købe an andel i den pågældende forening. Når en andelsbolig i foreningen sættes til salg, vil personer på ventelisten modtage besked herom, hvorefter de personer, der er interesserede i andelsboligen, kan komme ud og se den i virkeligheden. Hvis mere end én ønsker at købe andelsboligen, vil det være den person, der er placeret højest på ventelisten, som får lov at købe.

Hvad kan du ellers gøre for at få en andelsbolig?

Andelsbolig ventelister er den nemmeste måde, hvorpå du kan få fingre i drømmeandelsboligen i en forening, hvor du ikke nødvendigvis har kontakter eller et netværk, der kender nogen, der kender nogen.

En anden måde er at forhøre dig i både dit tætte og perifære netværk, om der er nogen, der kender nogen, som har en andelsbolig til salg, eller som overvejer at sælge. Det kan nemlig være én af det letteste måder at komme ind i en forening på, fordi boligen her slet ikke bliver slået op – og der er dermed heller ingen konkurrence til andelsboligen.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her