Få styr på din økonomi med likviditetsbudgetter

0
2827
likvidetsbudget

Det kan være svært at få opbygget et sundt forhold til penge. Mange ved ikke, hvordan man holder ordentligt styr på sin økonomi, hvilket tit ender i gæld. Det kan være svært nok at holde styr på sin private økonomi, men endnu sværere at holde styr på en virksomheds. I en virksomhed anvendes der som regel større beløb end i privaten, derfor gør det svært at få et overblik over rådighedsbeløbet.

Kan mere end et driftsbudget

Med driftsbudgetter laver du et overblik over hvilke indtægter og udgifter, du forventer i din virksomhed. Du lægger som regel et budget over en længere periode, det vil altså sige et år i stedet for en måned. Driftsbudgettet bruges til at vurdere om virksomhedens indtjening er nok til at dække alle virksomhedens udgifter samt kunne gøre, at din personlige økonomi overlever. Du kan også hurtigt sammenligne økonomiens udvikling igennem årene – der er essentielt at have overblik over, om du stiger eller falder i værdi.

For at tjekke om du har penge nok til at dække de faste omkostninger, er det vigtigt at se på virksomhedens bruttofortjeneste. Bruttofortjenesten er facittet af, når du trækker de direkte omkostninger fra salget – så hvis det tal er mindre end dine faste omkostninger, er du i underskud.

Dine direkte omkostninger er de omkostninger, du får fx i forbindelse med indkøb af varer. Tallet er derfor altid ændrende, da du som regel regulere mængden af produktion med salget. Faste omkostninger er derimod – som navnet også hentyder til – faste. Det er altså de omkostninger som sjældent stiger eller falder, fx butiksleje.

På mange måder kan driftsbudgettet agere som fundament for likviditetsbudgetter. Likviditetsbudgettet estimerer, som driftsbudgettet, også indtægter og omkostninger men tager også højde for, hvornår de ting sker.

Hvad kan et likviditetsbudget?

Ordet likviditet fortæller om, hvorvidt en virksomhed kan betale sine nuværende og fremtidige regninger og omkostninger. Derfor har likviditetsbudgettet også stor betydning for at bestemme om, hvorvidt et firma vil ramme ind i likviditetsmæssige problemer i fremtiden. Med et likviditetsbudget ser du ikke tilbage på bankkontoen for at se, hvilke betalinger du har lavet der, men derimod laver du et overblik over hvilke indtægter og omkostninger, som du forventer at få i fremtiden.

Hvordan laver du et likviditetsbudget?

Selvom du lige har læst, at du ikke skal kigge tilbage på kontoen – så er det faktisk på baggrund af tidligere regnskaber, at du udregner, hvad du kan forvente i fremtiden. Hvis du ikke ser tilbage på bankkontoen, kan du ende med at skabe urealistiske forventninger til din virksomheds indbetalinger og udbetalinger. Driftsbudgettet kan også bruges til forventningsafstemme dine indtægter, hvilket er smart hvis man skal lave budget for en ny virksomhed. Det er vigtigt at være præcis i dine udgifter, så du ikke bliver overrasket over dem senere. Selvom du ikke tænker at små udgifter har betydning, så bliver deres samlet værdi kun større igennem tiden. Du skal også huske at være opmærksom på at udregne moms, så du heller ikke bliver overrasket over den senere. Formålet med likviditetsbudgetter er jo at forudse overraskelserne bedst muligt.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her