Konsekvenser af dårlig søvn

0
2458
Dame er træt på arbejdet

Søvn er vigtigt for kroppen og for dit sind, men det til trods vælger flere og flere at skære ned på søvnen og holde sig vågne halvdelen af natten. Det er imidlertid særdeles dårligt for kroppen, når du får for lidt søvn gennem længere tid. Og ikke nok med, at din kreativitet og præstationsevne på jobbet rammes – for lidt søvn kan også føre til et hav af livstruende sygdomme.

Farvel til kreativitet og de gode præstationer

Når din søvn bliver forstyrret, eller hvis du ikke sover tilstrækkeligt, vil konstruktionen og opbygningen af forbindelser mellem dine hjerneceller undermineres, og det betyder, at du hverken tænker eller handler nær så hurtigt eller godt, som du ville kunne i udhvilet og frisk tilstand.

Manglende søvn eller forstyrrelser i søvnen har desuden voldsomme implikationer på selve hjerneaktiviteten, og det går i særdeleshed ud over din evne til at socialisere med andre mennesker. Det går desuden ud over din hukommelse.

Alt dette vil på ganske kort tid bremse al kreativitet, da det kreative center i hjernen er forstyrret og sat ud af kraft, hvis du gennem længere tid ikke får søvn nok. Desuden vil du få mere end svært ved at præstere på din arbejdsplads, når søvnen har frataget dig enhver form for koncentrationsevne, hukommelse og evne til at tænke hurtigt.

Trussel mod kroppen

Søvn er mindst ligeså vigtigt for kroppen, som mad er. Kroppen kan ganske enkelt ikke fungere optimalt uden at få den nødvendige hvile, restitution og ro, som den har brug for på daglig basis. Og søvnproblemer er i dag et voksende problem, da flere og flere mennesker fører en særdeles stresset hverdag, hvor arbejdstider er udflydende, og hvor det er blevet moderne at sove mindre.

Men det er en afsindigt dårlig idé at hoppe med på dén trend.

Sover du regelmæssigt for lidt, ødelægger du nemlig dit immunforsvar og fordobler din risiko for kræft. Du øger desuden risikoen for at udvikle Alzheimers, ligesom du forøger risikoen for blokade i blodårerne og ændring i dit blodsukkerniveau.

Hvad kan du gøre for at få bedre søvn

Et vigtigt led i den gode søvn er gode dyner. Dynerne er alfa og omega for, at du kan sove igennem, og sammen med en sval temperatur i soveværelset er du godt på vej til den gode nattesøvn. Hvis din partner gerne vil have fuld drøn på varmen i soveværelset, mens du foretrækker en sval temperatur, så kan du faktisk købe svale dyner netop til formålet. Det er meget lette dyner, som holder temperaturen i den kølige ende. Dermed er du sikret et svalt og køligt sovemiljø, selvom din partner foretrækker varmen.

Svale dyner er også rigtigt gode for dig, der afgiver meget kropsvarme, og derfor har det ubehageligt varmt om natten.

Sørg desuden for, at dit soveværelse er placeret et sted i huset eller lejligheden, hvor der er stille om natten så du ikke bliver forstyrret i din søvn. Har du svært ved at falde i søvn, kan diverse meditationer eventuelt hjælpe sammen med noget beroligende musik.

Tidligere artikelLej en dj til årets firmafest
Næste artikelTænk på et ur som en investering

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her